Hoe krijg ik wittere tanden zonder ze te bleken?

Stralend witte tanden zijn goed voor je zelfvertrouwen en laten zien dat je waarde hecht aan een goede verzorging van jezelf. Het laat je meer stralen. Je ziet dan ook overal dat mensen hun tanden bleken, maar is dit eigenlijk wel gezond? en wat zijn de alternatieven?

WAAROM WIL JE WITTERE TANDEN?

Wittere tanden zijn goed voor je zelfvertrouwen zoals we hierboven al hebben gezegd. Het laat ook zien dat je waarde hecht aan een goede verzorging van jezelf, maar waarom wil je nu echt die wittere tanden? Is het omdat je de hele dag door koffie drinkt en dat ze daardoor verkleurd zijn? Of is het omdat je veel rookt? Een andere rede kan zijn dat je medicijnen gebruikt die ervoor zorgen dat je tanden verkleuren of omdat je ouder wordt.

De belangrijkste rede waarom jij wittere tanden wilt kun jij alleen bepalen. Wel is het belangrijk dat je een veiligere manier kiest om je tanden witter te maken.

HOE ONTSTAAT VERKLEURING VAN JE TANDEN

Je tanden verkleuren door verschillende invloeden. Dit kan van binnen- of van buiten zijn.

VERKLEURING VANAF DE BINNENZIJDE

Van binnenuit kan dit doordat je een dode tand hebt. De zenuw sterft af en hierdoor komen in het wortelkanaal donkere kleurstoffen vrij. Doe je niet snel een wortelkanaalbehandeling, dan zal deze kleurstof doordringen in je tand, waardoor de tand zal verkleuren.

Medicijngebruik kan ook zorgen voor verkleuring van de tanden. Dit zie je in de vorm van strepen die over je tanden en kiezen heenloopt. Daarnaast kan Fluorose ook verkleuring geven aan de tanden. Dit gebeurt wanneer er teveel fluoride wordt opgenomen tijdens de ontwikkeling van het gebit. Gebruik daarom altijd een tandpasta die de maximale toegestane hoeveelheid fluoride bevat en kies er niet één die meer bevat, omdat je tanden dan witter zouden kunnen worden.

Neem contact op met je tandarts, wanneer je door bovenstaande redenen verkleuring van je tanden hebt. Hij/Zij kan je het beste adviseren.

VERKLEURING VANAF DE BUITENZIJDE

Verkleuring aan de buitenzijde van je tanden komt doordat er bepaalde stoffen op je tanden blijven zitten. Dit wordt veroorzaakt door een aantal dingen.

Voedingsmiddelen en ‘slechte’ gewoonten: De verkleuringen kunnen geleidelijk door de jaren heen ontstaan. Het valt daardoor ook minder op, wanneer dit gebeurt. Wanneer

je veel koffie, thee, vruchtensappen of rode wijn drinkt zullen je tanden verkleuren. Dit is

te verhelpen door het polijsten van je tanden bij de mondhygiënist(e), maar wanneer je hiermee door blijft gaan zullen de verkleuringen telkens terug komen. Dit is ook wanneer

je veel rookt. Wanneer je door blijft gaat met roken, blijft de verkleuring ontstaan.

Slechte mondhygiëne kan ook een oorzaak zijn dat er verkleuringen ontstaan. Als er in het glazuur veranderingen zijn ontstaan, ga je dit niet zomaar wegkrijgen door het te polijsten. Heb je last van tandsteen dan kun je een goede gebitsreiniging laten doen, waardoor dit verwijderd zal worden. Veranderingen in het glazuur kun je wegkrijgen door je tanden te laten bleken. Of dit kan zal je moeten overleggen met je tandarts.

JE TANDEN BLEKEN. IS DAT WEL GOED?

Je hoeft maar naar google te gaan en tanden bleken in te typen en je krijgt heel veel pagina’s waarop staat hoe je dit kunt doen. Is je tanden bleken eigenlijk wel veilig? en is het wel goed voor je gebit? Allemaal vragen die je eerst moet onderzoeken, voordat je hier aan begint. Ik raad je aan om hiervoor zeker met je tandarts in overleg te gaan. Zijn het redenen waar jij zelf niets aan kunt doen? Dan kun je met je tandarts overleggen wat het beste is voor je. Hij/Zij kan je advies geven of bleken wel zin heeft. Kronen, vullingen, facings en bruggen zullen namelijk niet mee veranderen van kleur.

Zijn het redenen waar jij wel iets aan kunt doen, dan zou ik daar eerst eens mee aan de slag gaan, zonder meteen te gaan bleken.

Ga nooit met een zelfgemaakt goedje je tanden bleken. Op Pinterest en andere websites vind je veel van dit soort voorbeelden. Veelal werkt voor de korte termijn, maar op de lange termijn kan dit ernstige schade aanbrengen aan je tanden, die niet meer te herstellen is. Dat wil je echt niet.

ANDERE MANIEREN OM WITTERE TANDEN TE KRIJGEN

Er zijn verschillende manieren om je tanden witter te krijgen zonder bleek. Deze manieren zullen ervoor zorgen dat je tanden lichter worden van kleur, maar zullen nooit witter worden dat je eigen tandkleur al was. Toch zal je versteld staan van de hoeveelheid verkleuring die je door de jaren heen hebt opgebouwd. Ik deel de twee belangrijkste tips met je die je meteen kunt inzetten om resultaat te behalen.

TIP 1: POETSEN

Je tanden poetsen staat zeker op nummer 1. Door iedere dag twee keer je tanden te poetsen, verwijder je oneffenheden en tandplak. Hierdoor zullen je tanden schoner, gladder aanvoelen en zullen zij er witter uitzien. Let wel op dat je een goede tandpasta gebruikt. De AP24 whitening tandpasta helpt om verkleuringen van buitenaf te verwijderen.

TIP 2: BEZOEK EEN MONDHYGIËNIST

Een mondhygiënist is er niet voor niets. Hij/Zij kan je adviseren op het gebied van je tanden, maar kan ook je gebit goed schoonmaken. Je zult meteen verschil merken, wanneer je er bent geweest. Doe dit 1x per half jaar en het zal je gebit echt goed doen. Kijk even op google voor een mondhygiënist in de buurt. Vaak ben je hier voor verzekerd, dus het is zeker goed om hier even naar te informeren.

Comments

0 Comments Add comment

Leave a comment